In het Groene Woud



Bosbaden in een rolstoel

Ben je minder mobiel, en wil je graag bosbaden in de Achterhoek?

Je kunt gerust mee!

Bosbaden in de Achterhoek is zeker de moeite waard,   zeker als je niet zo goed kunt lopen!  Het  is echt net een korte vakantie! Een vakantie van 3 uur, met maximale ontspanning. Het voelt echt alsof je een week weg bent geweest! Een vakantie waar je niets hoeft, niets moet, niet hoeft te presteren. Je hoeft ook niet te praten. Alleen als jij daar zin in hebt. Ook als je niet goed of niet zo lang kan lopen kun je mee bosbaden. Ook bosbaden in een rolstoel is geen probleem! Het kan natuurlijk met rollator of scootmobiel . Je kunt ook met deze groep mee als je geen van deze hulpmiddelen gebruikt, maar niet zo ver kunt lopen.

Als je me even belt, dan overleggen we wat voor jou de beste groep is!

Bosbaden in een rolstoel? Geen probleem!

Lees meer over bosbaden op bosbadenindeachterhoek.nl. Maar neem voor de speciale groep voor minder mobiele mensen, eerst even contact op, voor je een ticket koopt.

Bosbaden met rollator, of in een rolstoel gaat heel goed samen! Het kan ook zijn dat je  zonder hulpmiddel loopt, maar niet zo ver kunt lopen, bijvoorbeeld door een pijnklacht. Of je ziet op tegen plassen in het bos, i.v.m. de houding.

Stuur me dan een mail; dan neem ik daarna contact met je op en bespreken we de mogelijkheden. Als fysiotherapeut kan ik e.e.a. goed inschatten, en ook aanpassen. Het bosbaden kan door iedereen binnen eigen mogelijkheden worden uitgevoerd. Ik zal daar als gids voor zorgen, en zo nodig zal ik je assisteren of adviseren. De tocht wordt dus niet persoonlijk aangepast, maar de opzet van de tocht is iets anders zodat iedereen kan meedoen, op eigen wijze en binnen eigen mogelijkheden en belastbaarheid.

Een afstand naar wens

Omdat bosbaden heel goed vanaf één plek in de natuur kan, hoeft de afstand die je aflegt niet groot te zijn. Als je wel een grotere afstand af kunt en wilt leggen kan dat ook. Na een tijdje keren we weer terug naar de gezamelijke plek. De afstand die je aflegt vanaf de gezamelijke plek bepaal je voornamelijk zelf;  de grenzen geef ik vooraf aan. De lokatie wordt zo uitgezocht dat je er goed met een rosltoel doorheen gereden kan worden. Op een langzaam tempo. Daar waar jij naar toe wilt. Je wordt uitgenodigd je zintuigen te gebruiken. Daarvoor blijf je vaak even op 1 plek. En jij kiest de plek uit waar je even wilt blijven, en verbinden. Daar luister, kijk en voel je de natuur.

Ga je ook mee bosbaden? Hier lees je er meer over. De manier van het verbinden met de natuur is voor mensen met rollator of in een rolstoel niet anders dan bij mensen die mobiel zijn. Het vertragen, verstillen en verbinden gaat vooral via de zintuigen. En dat kan ook zittend, en ook vanaf één plek.

Begeleiding

bosbaden in een rolstoel

Als je in een rolstoel zit is een begeleider noodzakelijk. De begeleider mag gratis mee; in het voorgesprek bespreken we of de begeleider zelf ook kan gaan ‘baden’, of dat de begeleider zich volledig ten dienste stelt van deelnemer  in de rolstoel. Veelal zal een combinatie mogelijk zijn. Na de aanmelding zal ik z.s.m. telefonisch contact opnemen.

Hierdoor varieert het aantal deelnemers wat meer. De groep bestaat uit 6-8 betalende deelnemers.

 

 

 

 

 

 

Plasproblemen

Als je plasproblemen hebt, of je bent niet mobiel genoeg om op je hurken in het bos te plassen, of je zit in een rolstoel, dan kan ‘wild plassen’ in het bos een uitdaging zijn, of lijken. Om deze reden gaat er altijd een plastuitje mee, waarmee je als vrouw kunt ‘plassen als een man’. Dus gewoon staand. Ook kun je met de plastuit prima zittend vanuit een rolstoel of vanuit de rollator plassen. Er is voldoende gelegenheid dit in alle rust en met de benodige privacy te kunnen doen.

Als je de plastuit voor het eerst gebruikt krijg je wat uitleg. Je kunt ook zelf een plastuit aanschaffen en er even mee ‘oefenen’ als dat prettiger voelt. Maar dit is niet noodzakelijk, zeker niet bij staand gebruik. De plastuit gaat sowieso mee met de tocht (incl. desinfectie), het gebruik spreekt voor  zich, en word nog even toegelicht. De bosbadgids zorgt dat je privacy hebt en  ervaart. Als je hulp nodig hebt bij het bereiken van een meer beschutte plek,zal de gids je erheen brengen. Als je zittend met de plastuit moet kunnen plassen  (rolstoel, rollator) is het wel zinvol om het thuis eerst wat te oefenen met een eigen plastuit.

De plastuit gaat met alle bosbaden mee; hoort ook bij andere groepen bij de standaard inventaris 😉. Je hoeft je dus om deze reden niet aan te melden voor de groep voor minder mobiele mensen. Mag wel, hoeft niet.

Klik hier voor meer informatie over de plastuit die mee ‘op reis’ gaat.

Maar wat is dat dan precies, bosbaden?

Bosbaden is een methode, afkomstig uit de Japan. Het is in de jaren 80 ontwikkeld, als antwoord op de vele klachten die de Japanse bevolking kreeg, in een maatschappij met  veel snelheid, technologie, drukte, en stress. Het Japanse woord voor deze methode is Shinrin Yoku; letterlijk vertaald betekent dit ‘het onderdompelen in de atmosfeer van het bos’. Dat is in het Nederlands  vrij vertaald naar ‘bosbaden’.

Bij het bosbaden word je uitgenodigd  via je zintuigen de natuur heel bewust te ervaren. Luister maar eens naar het ‘gesprek’ van de vogels,  voel de wind door je haren en op je huid. En kijk wat mooi! Die bloem, en wat een kleurschakeringen in dit landschap.. Voel ook maar eens de regendruppels, en ruik welke geuren het bos je aanbiedt… Dit zijn een paar willekeurige voorbeelden. De uitnodigingen worden afgestemd op de locatie, aan de groep, aan de mogelijkheden van de groep, aan de weersomstandigheden..

De zintuigen worden bewust ingezet bij het bosbaden omdat dit bijdraagt aan ontspanning. Je zintuigen  heb je namelijk gekregen om je te  vertellen in welke omstandigheden je je bevindt. Is het veilig hier? Door af te stemmen op je zintuigen, kom je in het moment.. Je zintuigen vertellen je van alles over de omstandigheden van NU; niet over gisteren of morgen.. Het helpt je de zorgen van morgen los te laten.

Lees meer op de pagina Bosbaden. Ook is nuttige informatie te vinden onder Alles op een rij (FAQ).

 

 

 

LOGO TFBC