In het Groene WoudBehandeling

De Buitenfysiotherapie is evidence based practice (EBP); dit betekent dat  gebruik gemaakt wordt van het beste bewijsmateriaal dat op dit moment beschikbaar is. Dit uiteraard in de context van jouw klacht / probleem, en van jou als persoon. Natuurlijk zullen dus ook de richtlijnen  gevolgd worden, tenzij er goede argumenten zijn waarom er vanaf te wijken (zo zijn de richtlijnen ook bedoeld).

Buitenfysiotherapie maakt gebruik van de natuur, omdat onderzoek aantoont dat dit bijdraagt aan herstel. Het zet je lichaam in de ‘herstelstand’. Als je veel spanning hebt, stress, dan geeft je lichaam voorrang aan andere celprocessen. Processen die niet gericht zijn op herstellen.

EBP in de fysiotherapie heeft ertoe geleid dat fysiotherapie tegenwoordig vooral uit oefentherapie bestaat. Hierbij is een correcte uitvoering belangrijk, en daar helpt de fysiotherapeut je bij. Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd voor adviseren en begeleiden; hoe kun je het beste met je klachten omgaan zodat je lichaam zo goed mogelijk kan  herstellen?

Al deze facetten kunnen ook buiten in de natuur! Oefeningen voor kracht, conditie en mobiliteit van spieren en gewrichten, Graded Activity en ontspanningsoefeningen, kunnen ook supergoed buiten gedaan worden! En je maakt dan gebruik van de kracht van de natuur! Kijk maar eens naar dit filmpje..:

Zoals je in dit filmpje ziet zijn veel klachten gebaat bij extra ontspanning, via de natuur.  Daarom Buitenfysiotherapie!

Bij ontspanningstherapie zal gewerkt worden met oefeningen volgens de methode ‘Van Dixhoorn’ (adem- en ontspanningstherapie). Deze oefeningen doen we buiten in de natuur.  Het in en met de natuur zijn voegt extra ontspanning toe. Ook kan het zijn dat er oefeningen gebruikt worden uit het bosbaden. Deze zijn gericht op het faciliteren van natuurverbinding via je zintuigen. Dus luister maar eens naar die vogeltjes, en voel de wínd door je haren! En voel maar eens met aandacht hoe de ondergrond waar je op loopt aanvoelt, hoe hard of zacht is het hier? Juist die zintuigen zijn belangrijk voor ontspanning. Ze brengen je in het Nu, in het Moment: Ze vertellen je hoe de omstandigheden ‘in dit moment’, zijn. Het gaat over Nu, niet over gisteren of morgen…

Bij chronische pijn zal Graded Activity in de natuur aangeboden worden,  i.c.m. ontspanningstherapie, en voorlichting en advies over chronische pijn. En natuurlijk moet je zelf thuis ook oefenen!