In het Groene WoudOntspanningstherapie

Groepstherapie algemeen

Vermindering van spanning  met ontspanningstherapie in een groep is zinvol bij:

  • spanningsklachten van spieren en gewrichten. Er is tijdens de groepstherapie naast bevorderen van ontspanning  ook tijd voor oefeningen voor de regio waar je pijn hebt, bijvb rug of nek. Ook steeds terugkerende klachten kunnen hier bij horen.
  • spanningsklachten met dysfunctioneel ademen of hyperventilatie, of situatie met  burn-out. Ook hierbij is tijd voor een stuk individuele begeleiding.

Ontspanningstherapie kan individueel, of in een groep. Bij individuele behandeling is de tijd voor ontspanningstherapie echt kort.  Deze 30 min zijn zo om. We praten wat bij hoe het met je gaat, of je hebt kunnen oefenen, en daarna gaan we in de behandeling ook oefenen. Juist bij ontspanningstherapie, is het belangrijk daarna even heel bewust te voelen wat de oefening met je doet. Daar is dan vaak nog maar weinig geen tijd voor. Hoe stel je je ontspanning voor met haast of weinig tijd..

Heel anders is dat bij groepstherapie. Hier beginnen we met een kleine individuele opdracht die je zelfstandig kunt uitvoeren.  In deze tijd kom ik even bij je om te vragen hoe het met je gaat. Daarna doen we gezamelijk een of meer oefeningen, waarna je bij de gezamelijke afsluiting je ervaring kunt delen, maar dit hoeft niet; je kunt ook aangeven mij na afloop even 1:1 te willen spreken. Omdat de buitenpraktijk natuurlijk heel veel minder kosten maakt dan een binnenpraktijk, is het mogelijk om echt een uur te oefenen. De afspraak duurt daarmee 60 tot 90 min.

De ontspanningsoefeningen die je krijgt zijn ‘adem- en ontspanningsoefeningen’ van de methode van dixhoorn. Of oefeningen die je uitnodigen de natuur met je zintuigen waar te nemen, luister naar de vogels, voel de wind, hoor en voel de regen…. En tussendoor , of ter afsluiting wandelen we een stukje.

Tijdens de intake (gesprek en onderzoek) beoordelen we samen of deze opzet geschikt is voor jou. Het kan ook dat je individueel start, en evt.  later met groepstherapie verder gaat.