In het Groene WoudBehandeling

Wil je graag weten hoe het onderzoek en de behandeling bij de buitenpraktijk in zijn werk gaan? Wat kun je verwachten? Hieronder wordt het je uitgelegd!

De eerste afspraak

De eerste afspraak is een onderzoek.  Omdat dit niet buiten kan, kun je kiezen uit de volgende locaties voor de intake:

  • bij  jou thuis in de gemeente Aalten, Doetinchem of Oude Ijsselstreek.
  • bij Fysio- en manuele therapie Silvolde, Monseigneur Nolenstraat 10, 7064 GT  in Silvolde.

De vervolgafspraken zullen altijd buiten zijn, want in het Groene Woud fysiotherapie is een Buitenpraktijk! Meer informatie over de eerste afspraak lees je hier, onder het filmpje.  Voor contact over de intake op de locatie bij fysiotherapiepraktijk  Silvolde, bel of mail je met ‘in het Groene Woud fysiotherapie’.

Behandeling

Richtlijnen zullen gevolgd worden, tenzij er goede argumenten zijn waarom er vanaf te wijken (zo zijn de richtlijnen ook bedoeld).

De hedendaagse fysiotherapie bestaat vooral uit oefentherapie waarbij een correcte uitvoering van de oefeningen belangrijk is. Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd voor adviseren en begeleiden; hoe kun je het beste met je klachten omgaan zodat je lichaam zo goed mogelijk kan  herstellen?

Al deze facetten kunnen ook buiten in de natuur! Oefeningen voor kracht, conditie en mobiliteit van spieren en gewrichten, Graded Activity en ontspanningsoefeningen, kunnen ook supergoed buiten gedaan worden! En je maakt dan gebruik van de kracht van de natuur! Kijk maar eens naar dit filmpje..:

Bij klachten waarbij het verminderen van spanning belangrijk is, zal gewerkt worden met oefeningen volgens de methode ‘Van Dixhoorn’ (adem- en ontspanningstherapie). Deze oefeningen doen we buiten in de natuur.  Het in en met de natuur zijn voegt extra ontspanning toe.

Bij chronische pijn zal Graded Activity in de natuur aangeboden worden,  i.c.m. ontspanningstherapie, en voorlichting en advies over chronische pijn. En natuurlijk moet je zelf thuis ook oefenen!

Groepsbehandeling

De klachten waarbij ontspanning belangrijk is, zijn erg geschikt voor groepsbehandeling. Denk aan:

  • chronische pijn;
  • spanningsgebonden klachten van spieren en gewrichten;
  • spanningsklachten met dysfunctioneel ademen of hyperventilatie, waaronder ook situatie na  burn-out.

De groepstherapie die aangeboden wordt,  is gericht op het verminderen van spanning en pijn. Er zullen aspecten van het bosbaden in geintegreerd zijn, evenals oefeningen van de methode van Dixhoorn en andere ademoefeningen. Ofwel: Best Practice, gebaseerd op de voorhanden zijnde literatuur !

De voordelen van groepsbehandeling:

  • De kosten zijn lager;
  • De tijdsduur van een sessie is langer (60 min bij 2-4 deelnemers, tot 90 min. bij 5-10 deelnemer)

Bij groepstherapie is er sprake van een individueel traject; je hebt je eigen behandelplan en doelen waar we aan werken. Alleen is de klacht geschikt om zelfstandig mee te oefenen in een groep. Deze groep bestaat uit mensen met een  klacht die om een zelfde oefenwijze vraagt. Uiteraard wordt privacy gerespecteerd!

Groepstherapie wordt aangeboden in een kleine of een grotere groep:

  • 2-4 deelnemers: 60 minuten;
  • 5-10 deelnemers: 90 minuten; in overleg kan gekozen worden voor 60 min.

De klacht en het aantal beschikbare deelnemers bepaalt waar je voor in aanmerking komt.