In het Groene WoudGa je mee bosbaden?

Het gaat bij bosbaden  mn om verstillen, vertragen, verwonderen en verbinden in en met de natuur. Een zijn met de natuur. Voelen dat je er zelf ook onderdeel van bent. Tegenwoordig zijn we zo ver  van de natuur verwijderd geraakt, dat we dat helemaal vergeten. We kunnen het ook niet meer zo makkelijk voelen of ervaren.

Een belangrijke, en toegankelijke manier om dit te bereiken is via je zintuigen. Luister maar eens naar het ‘gesprek’ van de vogels,  voel de wind door je haren en op je huid. En kijk wat mooi! Die bloem, en wat een kleurschakeringen in dit landschap.. Voel ook maar eens de regendruppels, en ruik welke geuren het bos je aanbiedt..

Bij het bosbaden word je uitgenodigd je zintuigen te gebruiken om de natuur te ervaren. Je zintuigen  heb je namelijk gekregen om je te  vertellen in welke omstandigheden je je bevindt. Is het veilig hier? Door af te stemmen op je zintuigen, kom je in het moment.. Je zintuigen vertellen je van alles over de omstandigheden van NU; niet over gisteren of morgen.. Het helpt je de zorgen van morgen los te laten.

Omdat wij ook onderdeel van de natuur zijn, weet je brein direct dat je thuis bent; dit voelt ‘bekend’  en vertrouwd. Laat alles maar even los, Het is tijd om een beetje rond te dolen; de omgeving te verkennen. Zonder direct doel. Zonder prestatiedrang. Gewoon verkennen. Ervaren. Verbinden..

Bosbaden geeft je de mogelijkheid ook bij jezelf thuis te komen. Te ontspannen.

Wil jij dit ook meemaken?

het voelt als  een week vakantie!

 

 

In het Groene Woud bosbaden organiseert elke eerste zaterdag van de maand een bosbad in de achterhoek.  Meer hierover onder ’planning

Zijn we zelf ook natuur..?

We zijn er in elk geval zover van verwijderd geraakt, dat we het niet meer zozeer weten of voelen…  We ‘moeten‘ tegenwoordig van alles, maar van wie dan eigenlijk? In de natuur hoef je niet zoveel..  Daar ‘ben’ je gewoon, en daar ben je vooral jezelf en dat is OK.

In de natuur ben je even weg van de prestatiemaatschappij; alle processen in de natuur hebben hun eigen tijd, en dat loopt ‘vanzelf’ goed. Het  moet niet steeds efficienter en sneller en beter, zoals bij ons… Wij gaan tegenwoordig vooral op heel hoog tempo, van A naar B. Doelmatig en efficient, en als het kan moet het altijd nog net beter of mooier of groter.. En dat terwijl we zelf ook natuur zijn !

Bij het bosbaden doen we het wel: We vertragen. en verstillen, verwonderen en verbinden. Zonder echte route gewoon met de natuur zijn en je openstellen voor dat wat op je pad komt aan geuren, kleuren, geluiden..je laten verwondering. Je zintuigen gebruiken in de natuur, zijn we ook verleerd. Verbinden met de natuur verbetert je stemming, maakte je blijer. Het voelt vertrouwd voor je brein. Het voelt zich er thuis. Het ontspant

Het voelt alsof je een week vakantie hebt gehad!